Ikan Bakar Daun Pisang
Ikan Bakar Daun Pisang. Seperti ikan bakar yang selalu dijumpai di berbagai kota di negeri ini. Metrogaya-Kekayaan alam nusantara membuat banyak ide baru terlahir untuk mengolah makanan.
Dikumpulkan dalam sos kelapa wangi, fillet kemudian dibalut dengan daun pisang (atau kertas timah / kertas parchment) dan dibakar di dalam ketuhar. Campur ikan dengan bumbu halus, air jeruk nipis, dan air. Dalam menu siap tulis set nasi sekali dengan Sambal Padang.
Lapikkan daun pisang di bahagian bawah untuk mengelakkan hangit dan menaikkan aroma.
Daun pisang makin menambah harumnya aroma ikan bakar yang berlumurkan bumbu tumisan kaya rasa.
Bungkus dengan cara melipat dan menyematkan lidi pada kedua ujung daun pisang. Ikan bakar literally means "roasted fish" in Indonesian and Malay. Ikan Patin nya itu dibungkus dalam daun pisang, dimasukkan ke dalam bambu, lalu dibakar.