kerepek ladu daun

 kerepek ladu daun




 bahan: 

-280 g tepung pro sederhana / pro rendah 

-4 sudu besar minyak sayuran

 -90- 100 ml udara (laraskan) 

-1/2 sudu kecil lada sulah, gula, garam

 -1 sudu kecil serbuk stok

 Kaedah: 

Campurkan semua bahan kering dengan baik. masukkan minyak, gaul rata. masukkan air, uli hingga doh tidak melekat pada tangan dan bekas. Cuma laraskan jumlah air sehingga doh terasa lembut dan elok untuk digulung. Selepas doh licin, bulatkan dan tutup dengan kain bersih, rehatkan selama 20 minit (I 30 minit) doh lebih anjal dan tidak meregang. Bahagikan doh kepada beberapa bahagian ( saya bahagi dan timbang @ 20g) . Ambil sebiji bebola doh, bulatkan bentuk segi empat nipis. Buat hirisan dengan jarak lebih kurang 1/2 cm tetapi jangan biarkan tepinya pecah (lihat gambar slaid / video) dan taburkan sedikit tepung. Kemudian terbalikkan kedudukan, permukaan atas berada di bawah dan sebaliknya. lipat dan tutup bahagian tepi kemudian satukan bahagian tepi. Ambil satu hujung dan masukkan ke dalam sekumpulan kepingan dan potong. Tonton video untuk lebih jelas. Goreng dalam minyak panas. Pasang api kecil.

Related Posts

Iklan Atas Artikel

Iklan Tengah Artikel 1

Iklan Tengah Artikel 2

Iklan Bawah Artikel

==[ Close Klik 2x ]==